Periodisk fakta - Intermittent fasta

Hur går det till?
Det fungerar så att när det är slut på glukos i levern så går kroppen in i ketos och börjar bryta ner kroppens fettceller för att skapa nytt glukos. Denna process förhindras av höga insulinnivåer.
Under dagen om vi äter mycket och framförallt de som äter med hög frekvens släpper sällan ner insulinnivåerna på så låga nivåer att man upplever full ketos. Om man däremot fastar eller äter LCHF kost får man en betydligt större mängd ketos per dygn tack vare att man håller insulinnivåerna och blodsockret nere.
Allt detta sker så länge kroppen inte kan bryta ner kolhydrater till bränsle. Den använder då fettreserverna istället. Alltså stimulerar en 16 timmars fasta per dygn ketos till fullo och kroppen använder det lagrade fettet som bränsle. Och du bränner därmed inte bara dagens mat utan även det lagrade fettet.
Samma sak gäller vid träning. Det varierar med olika träningsformer men ungefär hälften av kalorierna du förbränner tas från näringen och hälften förbränns från kroppens fettlager.



Men tappar man inte sina muskler då?
Nya studier visar att muskelnedbrytningen inte förvärras av fasta förrän glukosreserverna i levern har tömts. När detta sker börjar kroppen bryta ner muskelprotein för att bilda glukos.
Studier visar att om du äter en proteinrik måltid motsvarande en glukosbelastning på 100g så tar det upp till 28 timmar innan kroppen börjar med en ökad nedbrytning av musklerna. En fasta på 16 timmar är inget hinder för proteinsyntesen så länge som vi äter rätt innan vi påbörjar fastan.


Hur gör man?
Det finns många olika typer av intermittent fasta, allt från att äta bara varannan dag till att äta mycket ena dagen för att äta lite nästa. Den mest erkända metoden går ut på att man äter under 8 timmar och fastar 16 timmar. Fastan behöver inte vara exakt 16 timmar utan använd ditt sunda förnuft, tumma lite smått på fastan så attdet passar ditt sätt att leva.
Man äter totalt 2-3 mål under ätperioden och ser till att få i sig proteiner, särskilt i det sista målet eftersom det är på det målet kroppen ska stå sig hela fasteperioden. Se till att proteinkällan är mycket långsamt protein (kasein) från antingen proteinpulver eller kvarg/kesella.
Ska du däremot träna under fastan, innan ätperioden behöver du få i dig något för att träningen inte ska vara på helt fastande mage vilket kan vara skadligt. Det proteinet du får i dig ska komma ifrån essentiella aminosyror typ EAA eller BCAA.

Ni kan läsa mer
här, här & här.

Hur jäkla spännande är det inte? Jag sitter som en svamp här hemma och läser och suger åt mig. Sånt här är så jäkla intressant i mina ögon. Jag har börjat läsa en massa om kropp & knopp och det är så kul!

/ Sandr0o


Kommentarer

Prata med mig:

Namn:
Remember me?

E-postadress:

URL:

Kärleksbrev:

Trackback