Utvecklingsfas 5 - låt den försvinna fort.

Evelyn har kommit in en mindre rolig period. Vi har aldrig märkt av någon av alla de fyra utveckligsfaser som hon gått igenom tidigare men den här gången stämmer det ganska bra på många punkter.

Vid omkring 23 veckors ålder är det dags igen. Barnet blir missnöjt grinigt och lynnigt. Det beror, som tidigare, på att världen kommer i gungningen därför att stora förändringar är på väg.
Det femte språnget, som inträffar vid omkring 6 månaders ålder, kan kallas relationssprånget. Barnet lär sig att omvärlden är stor och själv är han eller hon bara en liten prick. Den leksak barnet vill leka med ligger onåbar uppe på en hylla. Mamma och pappa kan försvinna till ett annat rum och då är de borta. Det kan förstås kännas mycket skrämmande.
Nu sover barnet ofta sämre. Kanske har det svårt att somna eller vaknar tidigare. Kanske verkar det ha mardrömmar. Det är nu som nattningsproblemen kan uppstå. Barnet kan skrika förtvivlat vareviga gång det ska sova, köp öronproppar och försök komma igenom fasen med förståndet i behåll, det går över. Barnet blir blygare och vill helst ha mamma eller pappa riktigt nära för att ha koll på att ingen försvinner. Snuttesaker är viktiga.


Hon har börjat sova dåligt på nätterna, från att ha sovit hela natten med max ett uppvaknade för lite matpåfyllning vid sextiden så har vi nu gått till att vakna flera gånger per natt. Hon började böka på nätterna när vi var i Örebro men då trodde R och jag att det hade att göra med att vi inte var hemma men nu har det fortsatt att hålla i sig här hemma med.
Hon vaknar helt förtvivlad och bara skriker, hon är inte hungrig och tittar inte ens när hon sätter i gång och gapar. Hon skriker också på kvällen när vi lägger henne i hennes säng men då är det bara att låta henne vara så tystnar hon efter någon enstaka minut, Inatt vaknade hon vid 2 tiden och skrek som aldrig förr. R tog upp henne först och vaggade henne i knät men det gick inget vidare så jag tog henne, satte mig i sängen och typ guppade med henne. Efter en stund så tystnade hon och sedan kunde jag lägga tillbaka henne i sängen. Strax efter sex vaknade hon igen och skrek men då fick hon mat och somnade efter en stund om igen. Så inatt var en ganska lugn natt för oss nu egentligen, eftersom hon bara vaknade en extra gång men det är ändå sjukt jobbigt när man vaknar av hennes skrik som skär i öronen. Jag tycker så synd om henne då för det är verkligen ett helt annat skrik, hon låter helt livrädd.
Under dagarna så kan hon bli skitarg om man tar hennes leksak eller om hon inte får tag på den själv.
Jag hoppas innerligt att den här perioden ska gå över illa kvickt. Att gå från att få sova hela nätterna långa till att vakna minst två gånger per natt tar på krafterna litegrann faktiskt men vad gör man? Det är bara att gilla läget!

Nu till betydligt mer positiva saker. Evelyn har ätit väldigt bra idag mot vad hon brukar (apptiten verkar inte direkt ha påverkats). Imorse åt hon banangröt med lite banan & mangopuré. Till lunch blev det biff stroganoff med en fjärdedels banan till efterrätt. Hon har då inte fått någon ersättning alls i samband med måltiderna utan bara vatten att dricka. Så första flaska med välling och ersättning fick hon inte förns vid tvåtiden idag. Duktiga lilla tjejen! Men jag har inga förhoppningar på att hon ska äta likadant imorgon för då blir jag bara besviken när vi får ett bakslag och hon inte vill äta. Lika bra att låta bli att hoppas och ta det som det kommer. Men idag var en bra matdag iallafall, vi glädjs åt det för nu!


Idag blev det extra kladdigt vid matningen men vad gör det? Det finns ju tvättmaskin.

    
Älsklingen somnade hos R nu på kvällen. Nu kan hon verkligen somna hur som helst, det har hon inte kunnat sedan hon var riktigt liten. Rullar runt som en liten tok gör hon också när hon sover. Mestadels sover hon på mage nu.

/ Sandr0o


Kommentarer
Postat av: sanna

Hej hå i lingonskogen (där ni bor) :) stackars liten som verkar ha en tuff period.. tack för förvarningen dock så man vet vad som väntar :) nu e man ju rustad upp till öronen!! :P


Prata med mig:

Namn:
Remember me?

E-postadress:

URL:

Kärleksbrev:

Trackback