Rabarber & jordgubbspaj med vaniljsås!

I lördags provade jag att göra en lchfpaj med rabarber och jordgubbar.
Jag hade för sjuttsingen ingen aning om rabarber är ganska grymt, 2.7 gram kollisar per 100 gram vilket innebär godkänt. I love rabarber! Jordgubbar vet jag redan innan inte är något direkt att hurra för, 8.3 gram kollisar per 100 gram. MEN det är ganska så svårt att föra en efterrätt med "tillåtet" antal kolhydrater. Tillåtet beror ju också på hur strikt man är såklart men det är ju helt klart bättre att unna sig en lchf-efterrätt utan rent socker, mjöl och annan skit även om kolhydratatsvärdet blir lite "för högt" men då på grund av kolhydraterna i frukt/bär, alla gånger I say!
 
Iallafall... Den smakade väldigt bra och jag njöt i tvsoffan framför en bra film och smaskade god paj. Hade kunnat önska lite mer crunch i pajdegen men det är inte lätt. Gott var det, rekomenderas att prova för alla dem som klarar av sött utan att trigga igång sötsuget. Annars kan man ligga pyrt till i några dagar efter.
 
Recept..
 

Smuldeg

150 g smör (rumstempererat)

4 dl mandelmjöl

1 dl SukrinMelis

0,5 tsk vaniljpulver

1 dl Fibrex

0,5 dl riven kokos

 

Fyllning

400 g rabarber

250 g jordgubbar (helst färska)

1 dl SukrinMelis

0,5 tsk vaniljpulver

1 dl vatten

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

 

Blanda alla smuldegsingredienser väl i en bunke.

Skala rabarberna och skär i 2 cm stora bitar. Skär jordgubbarna i lagom stora bitar. Koka rabarberbitarna i en kastrull med vattnet, sukrinet, vaniljpulvret och kanelen tills rabarberbitarna är mjuka. Tillsätt jordgubbarna och låt fyllningen svalna.

Klä en pajform med hälften av smuldegen. Förgrädda pajskalet i 3-4 minuter på 200 grader i mitten av ungen. Låt pajskalet svalna och lägg sedan i fyllningen. Smula till sist över resterande smuldeg i ett jämt lager över fyllningen. Grädda i ungen i 12-15 minuter på 200 grader i mitten av ungen.

Till pajen blev det vaniljsås.

Vaniljsås

1 dl Valio vispgrädde

200g Valio Smetana

4 msk SukrinMelis

0,5 tsk vaniljpulver

Vispa ihop ingredienserna till vaniljsåsen och låt den sedan stå kylt i 10 minuter innan servering.

 

Vaniljsåsen var även den grymt god. Jag hade inget sukrin hemma och kör oftast på stevia eller steviaströ när det gäller bakning då det är mer lättillgängligt än sukrin, bara att knalla ner på Ica.

Enjoy!

 

/ Sandr0o

 


Kommentarer

Prata med mig:

Namn:
Remember me?

E-postadress:

URL:

Kärleksbrev:

Trackback